Skip to content

Retreatcentrum ‘The Place to Be’

by Jan 15, 2022Projects1 comment

Ontwerpen met de elements of life

In 2021 heb ik mij bezig gehouden met het ontwikkelen met de buitenruimte van retreatcentrum ‘The Place to Be’ Een spirituele plek in de Achterhoek van Nederland waar wordt gewerkt aan persoonlijke groei en de ontwaking van de ziel. Ik heb hier de buitenruimte ontwikkeld aan de hand van de 3 harmonieën die ik heb opgesteld.

In het ontwerp heb ik gezorgd dat de 5 elements of life aanwezig zijn. Ik heb de buitenruimte mogen ontwikkelen en de uiteindelijk een uitwerking gemaakt van het binnenerf.

Het belangrijkst element wat mist is water.  Je wilt dat de energie stroomt en daarbij is water essentieel.  De aanleiding om water terug te brengen en zichtbaar te maken. Ik heb gekozen voor het vergroten van de bestaande beek en het afkoppelen en opslaan van het regenwater. Zo kan het water over het gehele terrein stromen. Een vijver op het binnenerf houd het water vast en laat kabbelend de energie stromen.

Voor het element lucht heb ik gekozen voor geurende bloemenstroken in het open veld en een aromagarden nabij de sauna. Lucht is voor mij diep ademhalen en verbinden met je hogere zelf. Met het prikkelen van je neus door de geur van bloeiende planten wordt je gemotiveerd om te verbinden. De zenngarden is hierbij een grote inspiratiebron

Aarde vind je terug in de wilgenhutten, een stukje in de grond gegraven waar je contact kunt maken met je voorouders. Daarnaast in de moestuin waar moeder aarde(pachamama) ons op magische wijze voorziet van vers voedsel. De lemmoscaat in de moestuin staat centraal voor een diepere innerlijke ontwikkeling in de verschillende jaargetijden. (1)Het zaaien en stellen van nieuwe doelen in het voorjaar, (2)Het laten groeien en bloeien  in de zomer, (3) Het oogsten van de lessen in de herfst. (4) En het evalueren en naar binnen keren in de winter.

Het vuur in jezelf laten branden is zichtbaar in de vuurplaats. De vuurplaats is gericht op het oosten om de zon te zien ondergaan. Het is de kracht en moed die nodig is om het beste uit jezelf naar boven te halen. Als laatste element ‘metaal’  is er een beltoren. Het is de aantrekkingskracht tot verbinding met alles om ons heen.

In de uitwerking van het binnenerf heb ik de 5 elementen vertaalt in een beleving.  Ik wil hiermee de verbinding leggen tussen de plek en de gasten die de ‘The Place to Be’ bezoeken.

Het metselen van een vijver en het later stromen van het element water. De nieuwe energie van de plek laten stromen op een verborgen schat(oude aardappelen put). En de wijsheid van de 100 jaar oude boerderij delen en zichtbaar maken.

Het creëren van een vuurplaats op een plek waar de dag afgesloten wordt en de zon zien ondergaan. De dag afsluiten en dankbaar zijn voor het geen wat we hebben geleerd.

Geurende beplanting als blauwe regen, sering, lavendel planten op het erf. De natuur naar binnen halen, seizoenen beleven en de geur naar binnen halen. Bloemen in de zomer en herfstbladeren in de winter

Beltoren als verzamelplek voor gezamenlijke activiteiten. De aantrekkingskracht naar elkaar versterken en de uitnodiging om verhalen met elkaar te delen. Onder het genot van een wandelling of een heerlijke lunch/diner

Het maken van moestuinbakken en koepelkas voor het plukken van verse kruiden, thee of snoepstomaten om de puurheid van de natuur te ervaren. Een educatieplek om kennis te delen over gezond voedsel en de medicinale kracht van planten.

Meer projecten

Zelfbouw Tinyhouse

Zelfbouw Tinyhouse

In 2021 heb ik mijn eigen tinyhouse ontworpen, technisch uitgerekend en gebouwd met behulp van vrienden. Mijn doel was een verplaatsbare woning, gemaakt van duurzame materialen en uniek ingericht naar eigen smaak. Een tinyhuis wat aangesloten kan worden op...

De Eetbare Tuin

De Eetbare Tuin

In het ontwerpen van tuinen zorg ik altijd voor eetbare beplanting. fruitbomen, kruiden en een plek om te moestuinieren. Eetbare beplanting is voor mij de verbinding met de natuur. Iedere dag tijdens het koken even naar buiten om wat kruiden te plukken of zomers...

Communitylife Tiny Paradise

Communitylife Tiny Paradise

Sociaal project Tiny paradise Gezammelijk wonen is voor mij belangrijk. Ieder met zijn kwaliteiten om elkaar te versterken. De ene in media, de ander in voedsel, muziek of het luisterend oor. En bij een community hoort voor mij het verbouwen van voedsel. Helaas is de...

©2024 elemental cloud solutions